Smyslné voňavé zlato

24. 12. 2021 by Žádné komentáře

Kde se vezme akátový med?

Akátový med se ani tak sám od sebe „neudělá“, především jde o to, že k jeho vzniku dojde díky pilné práci včeliček. Věděli jste, že zakladatelkou rodu je včelí samice – matka, která udržuje život celého včelstva? Jakmile zahyne matka, hyne i celé včelstvo. Proto včelaři tak bedlivě sledují, zda je matka v úle přítomna a zpravidla po dvou až třech letech ji obnovují za mladší.

včela matka

Je zajímavé, že včelky vědí, co mají dělat, aniž by se to vyučovaly ve včelí školičce … Například matka, která se prokouše z matečníku, vylétá hned na svůj první s n u b n í l e t, kdy dochází k očekávanému oplodnění. Matka se vrací do svého rodného úlu a naklade poté denně až na sto padesát vajíček.

Kladení vajíček.

První vajíčka klade matka v „zimním chumáči“ v lednu a přibýváním tepla a zvyšujícím se přílivem potravy se rozrůstá plodování včelstev. A pak přichází pozvolna k růstu a celkové přeměně na včeličky, které se na jaře rozletí do blízké zahrady, sadu, pole, odkud přinášejí ingredience třeba i na akátový med.

Právě rozkvetl akát …

Jen je třeba si ujasnit, že zcela pravý akátový med medař nemůže zaručit, protože v době, kdy kvete akát, kvete i spousta jiných bylin a rostlinek a včelky dokážou sbírat dobroty až v okruhu tří kilometrů od svého „bydliště“.

Ale s jistotou lze tvrdit, pokud se dostatečný akátový porost vyskytuje v blízkosti úlu, jedná se o pravý a k á t o v ý m e d, který dle včelařů patří mezi naše nejjakostnější a nejchutnější medy.

včelka na akátu

Vlastnosti akátového medu.

Tento zlatonosný med patří mezi chuťové vynikající. Jeho výhodou je to, že pomalu krystalizuje, takže si dlouho zachovává svou smyslně zlatavou hustou konzistenci. Je řidší a má velmi světlou barvu a je plný minerálů a zdraví prospěšných látek.

Dopřejte si zlatavé tekuté zlato.

Dopřejte si tekuté vonící zlato z přírody, které chutná po božské rozkvetlé louce nebo po lese. Tento skvost vám připomene procházku akátovým hájem.